Povánoční menu – po vydatné vánoční večeři malá změna

Článek

17. 12. 2021 Nutriční poradenství

Mgr. Ing. Jitka Jirků, nutriční terapeutka Canadian Medical

V průběhu vánočních svátků i ti, kteří si velmi pečlivě hlídají svůj jídelníček, trochu tzv. „zahřeší“. A není důvod propadat panice, že po pár vydatných večeřích přibereme několik kilogramů navíc. Účelně píšu pár, neboť pokud byste pokračovali neobvykle velkými a vysoce kaloricky hodnotnými jídly po celé svátky zcela jistě očekávejte pár kilogramů navíc pokud…pokud se nebudete také i více pohybovat. Platí zásada, více jím – musím se více hýbat. A tak není vůbec na škodu si občas po velkolepé večeři, jakou může být třeba ta štědrovečerní, dát lehký oběd, ale vydatný oběd, jakým může třeba být pohanka s čínskou zeleninou, kukuřicí a žampióny.

Pohanka patří mezi pseudoobiloviny a je tedy bez lepku. Známe dva druhy pohanky: pohanka setá a pohanka tatarská. V našich podmínkách se od 16. století pěstovala zejména v horských oblastech pohanka setá. Nejvíce je ceněná pro obsah bioflavonoidu rutinu, který má příznivý vliv na zvýšení pružnosti cév, na léčbu oběhových problémů, aterosklerózy, na snížení krevního tlaku a má stimulační vliv na využití vitaminu C v organismu. Pohanka je také důležitým zdrojem minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík) a stopových prvků (zinek, měď, selen). Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C. Z pohanky se nejčastěji kulinářsky využívá loupaná pohanka lámanka, pohankové kroupy světlé nebo tmavé (podle typu lámání) ale i pohankové vločky, mouka nebo kaše.

Žampiony mají nízkou energetickou i biologickou hodnotu. Převážně jsou složeny z vody, dále z polysacharidů, mezi které patří chitin a betaglukany. Jedná se o polysacharidy, které jsou pro člověka nestravitelné. Chitin svým složením nahrazuje celulózu (vlákninu). Betaglukany podporují imunitní systém. Žampiony mají vysoký obsah minerálních látek (vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík, selen) a některých vitamínů (D, A, C a vitaminů skupiny B), záleží však na místě, kde jsou pěstované, protože do sebe nasávají veškeré látky z půdy.

Pohanka s čínskou zeleninou, kukuřicí a žampióny

Recept na 4 porce:

  1. WOK čína zeleninová směs 450 g
  2. kukuřice konzervovaná 140 g
  3. žampióny konzervované (mohou být i čerstvé a tepelně upravené) 200 g
  4. pohanka kroupy 300 g v syrovém stavu
  5. máslo 20 gramů (nebo olej např. řepkový)
  6. cibule větší

 

Postup:

Pohanku důkladně propláchneme horkou vodou, necháme asi 15 minut namočenou v teplé vodě. Scedíme vodu z pohanky a v nové čisté vodě asi 4 – 5 minut povaříme, scedíme.

Rozehřejeme máslo na mírném ohni (pozor nepřepalujeme) a osmažíme do zlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme čínskou zeleninu a zlehka dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme žampiony (bez nálevu) a opět společně restujeme. Do hotové směsi přidáme různé koření např. vegetu, sůl, pepř, trochu chilli. Celou směs pozvolna prohřejeme a přidáme pohanku společně s kukuřicí (bez nálevu). Celou směs zahříváme a dochutíme oblíbeným kořením dle potřeby.

 

Kalorická hodnota 4 porcí:

1 529 kcal/ na jednu porci 382 kcal

Bílkoviny celkem 54 g

Sacharidy celkem 251 g

Tuky celkem 33 g

Vláknina celkem 17 g

Související články

Článek

Cítit se lépe, předcházet nemocem nebo zmírnit jejich průběh. Nejen proto má cenu dbát na správnou životosprávu

Článek

Jak prožít zdravě vánoční svátky?

Článek

Děti tloustnou v domácí izolaci. Nudí se a stres řeší jídlem. Co s nimi?

Článek

Boj s podzimními neduhy musí mít řád

Článek

Dieta s omezením tuků - radí nutriční terapeutka Mgr. Ing. Jitka Jirků z Canadian Medical

Článek

Hubnutí po padesátce: Nastartujte si metabolismus, abyste spalovaly rychleji

Článek

Mgr. Ing. Jitka Jirků: Problémy se zažíváním

Článek

Naboural vám homeoffice životosprávu? Na co si dát pozor a jak si udržet váhu i kondici

Články a novinky

Článek

Sezona plavek se blíží! Jak na bronzovou pokožku bezpečně?

Novinka

Novinka: Omlazení intimních partií pomocí Desirial

Článek

Sezóna klíšťat je za dveřmi. Jak rozeznat nemoci, které způsobují?

Článek

Štítná žláza – orgán připomínající motýla. Jak zjistit, že funguje správně?

Článek

Kompletní péče také v angličtině a zdravotní prohlídky i o víkendu

Článek

Videorozhovor na téma srdce s MUDr. Michaelou Kalousovou, kardioložkou Canadian Medical

Novinka

Lumbální punkce nyní nově na klinice The Park

Článek

Bez léčby se minimálně u poloviny pylových alergiků rozvine astma

Článek

MUDr. Tomáš Chmelenský: Prostydnutí nehrozí jen rýmičkou

Nechte si posílat novinky