Povánoční menu – po vydatné vánoční večeři malá změna
Článek17. 12. 2021 Nutriční poradenství
Mgr. Ing. Jitka Jirků, nutriční terapeutka Canadian Medical
V průběhu vánočních svátků i ti, kteří si velmi pečlivě hlídají svůj jídelníček, trochu tzv. „zahřeší“. A není důvod propadat panice, že po pár vydatných večeřích přibereme několik kilogramů navíc. Účelně píšu pár, neboť pokud byste pokračovali neobvykle velkými a vysoce kaloricky hodnotnými jídly po celé svátky zcela jistě očekávejte pár kilogramů navíc pokud…pokud se nebudete také i více pohybovat. Platí zásada, více jím – musím se více hýbat. A tak není vůbec na škodu si občas po velkolepé večeři, jakou může být třeba ta štědrovečerní, dát lehký oběd, ale vydatný oběd, jakým může třeba být pohanka s čínskou zeleninou, kukuřicí a žampióny.
Pohanka patří mezi pseudoobiloviny a je tedy bez lepku. Známe dva druhy pohanky: pohanka setá a pohanka tatarská. V našich podmínkách se od 16. století pěstovala zejména v horských oblastech pohanka setá. Nejvíce je ceněná pro obsah bioflavonoidu rutinu, který má příznivý vliv na zvýšení pružnosti cév, na léčbu oběhových problémů, aterosklerózy, na snížení krevního tlaku a má stimulační vliv na využití vitaminu C v organismu. Pohanka je také důležitým zdrojem minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík) a stopových prvků (zinek, měď, selen). Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C. Z pohanky se nejčastěji kulinářsky využívá loupaná pohanka lámanka, pohankové kroupy světlé nebo tmavé (podle typu lámání) ale i pohankové vločky, mouka nebo kaše.
Žampiony mají nízkou energetickou i biologickou hodnotu. Převážně jsou složeny z vody, dále z polysacharidů, mezi které patří chitin a betaglukany. Jedná se o polysacharidy, které jsou pro člověka nestravitelné. Chitin svým složením nahrazuje celulózu (vlákninu). Betaglukany podporují imunitní systém. Žampiony mají vysoký obsah minerálních látek (vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík, selen) a některých vitamínů (D, A, C a vitaminů skupiny B), záleží však na místě, kde jsou pěstované, protože do sebe nasávají veškeré látky z půdy.
Pohanka s čínskou zeleninou, kukuřicí a žampióny
Recept na 4 porce:
- WOK čína zeleninová směs 450 g
- kukuřice konzervovaná 140 g
- žampióny konzervované (mohou být i čerstvé a tepelně upravené) 200 g
- pohanka kroupy 300 g v syrovém stavu
- máslo 20 gramů (nebo olej např. řepkový)
- cibule větší
Postup:
Pohanku důkladně propláchneme horkou vodou, necháme asi 15 minut namočenou v teplé vodě. Scedíme vodu z pohanky a v nové čisté vodě asi 4 – 5 minut povaříme, scedíme.
Rozehřejeme máslo na mírném ohni (pozor nepřepalujeme) a osmažíme do zlatova drobně nakrájenou cibuli. Přidáme čínskou zeleninu a zlehka dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme žampiony (bez nálevu) a opět společně restujeme. Do hotové směsi přidáme různé koření např. vegetu, sůl, pepř, trochu chilli. Celou směs pozvolna prohřejeme a přidáme pohanku společně s kukuřicí (bez nálevu). Celou směs zahříváme a dochutíme oblíbeným kořením dle potřeby.
Kalorická hodnota 4 porcí:
1 529 kcal/ na jednu porci 382 kcal
Bílkoviny celkem 54 g
Sacharidy celkem 251 g
Tuky celkem 33 g
Vláknina celkem 17 g