Dieta s omezením tuků - radí nutriční terapeutka Mgr. Ing. Jitka Jirků z Canadian Medical

Článek

25. 11. 2021 Nutriční poradenství

Dieta s omezením tuků je někdy nazývána jako tzv. žlučníková dieta, ale je nutné uvést na pravou míru, že existuje rozdíl v doporučeném množství tuků podle závažnosti stavu nebo druhu onemocnění. Většinou je doporučována při chronické cholecystitidě (zánět žlučníku), cholelitiáze (žlučníkových kamenech), po cholecystektomii (odstranění žlučníku). Je indikována po odeznění akutního stadia při onemocnění žlučníku a slinivky břišní.

Dietu s omezením tuků můžeme rozdělit:

  • dieta s velmi nízkým obsahem tuků < 20 gramů (podává se maximálně 3-4 dny, většinou ještě v nemocnici; dieta č. D4 S)
  • dieta s nízkým obsahem tuků < 40 gramů (podává se maximálně týden, většinou již po zklidnění akutního stavu např. zánět slinivky břišní, žlučníku)
  • dieta s omezením tuků < 60 gramů je již určena k dlouhodobému podávání viz recepty uvedené níže; dieta č. D4.

V rámci diety s omezením tuků nejsou vhodné zejména:

  • přepálené tuky, smažená jídla
  • tučná jídla zejména masa, uzeniny (ale libová šunka nevadí), olejovky, tučné mléčné výrobky, majonézy
  • nadýmavá zelenina, zejména zelí, květák, syrová cibule, kedlubny, houby apod.
  • luštěniny, ale dobře je snášená červená čočka
  • vejce jako samostatný pokrm
  • čerstvá kynutá těsta
  • ostré koření a dochucovadla

Povolené množství tuku (másla nebo kvalitního oleje), nejlépe v množství do 10 g na

porci, přidáváme až do hotových pokrmů. Strava má tzv. šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou (preferujeme vaření, dušení, pečení v páře, opékání na sucho (teflon), pečení v alobalu, pečení v horkovzdušné troubě).

 

Recepty: 

  • Pohanka s čínskou zeleninou a kukuřicí

Recept na 3 porce:

  1. WOK čína zeleninová směs (např. Billa) 450 g
  2. Kukuřice konzervovaná (např. Gold Zlatá kukuřice Bonduelle) 140 g
  3. Pohanka kroupy (např. Menu Gold) 300 g v syrovém stavu
  4. máslo 20 gramů (nemusí být)

Postup:

Pohanku důkladně propláchneme horkou vodou, necháme asi 15 minut namočenou v teplé vodě. Scedíme vodu z pohanky a v nové čisté vodě asi 4–5 minut povaříme, scedíme a osolíme. Čínskou zeleninu trochu podlijeme vodou a zlehka dusíme do změknutí. Když je zelenina měkká můžeme přidat 20 gramů másla, dále přidáme uvařenou pohanku smíchanou s kukuřicí (bez nálevu).  Celou směs zlehka zahříváme a dochutíme oblíbeným kořením dle potřeby (pozor na pepř, chilli, kari).

Na 3 porce: 1 492 kcal

Bílkoviny celkem 50 g /Sacharidy celkem 250 g /Tuky celkem 32 g / Vláknina celkem 17 g

 

  • Vepřová panenka s rajčaty a sýrem v alobalu

Recept na 3 porce:

  1. Vepřová panenka (vepřová pečeně bez kosti je možná) 400 g = 3 plátky
  2. Brambory velké 3 kusy (kus 200 g), mohou být i batáty
  3. rajčata bez slupky a semínek (mohou být i konzervovaná) 3 větší kusy
  4. cuketa menší
  5. tvrdý sýr 30 % tuku 150 gramů (mozarella light, hermelín light)

Postup:

Oloupeme brambory a nakrájíme na silnější kolečka a osolíme. Vepřovou panenku, nebo pečeni bez kosti, osolíme, kraje trochu nařízneme pouze u pečeně, naklepeme a zprudka opečeme na pánvi (necháme maso tzv. zatáhnout), můžeme trochu podlít vodou (netučným masovým vývarem). Cuketu oškrábeme, zbavíme ji semínek, nastrouháme na hrubším struhadle a zlehka dusíme, než změkne. Pokud budeme mít čerstvá rajčata, je nutné je zbavit semínek a slupky a můžeme dusit společně s cuketou. Pokud budeme mít již rajčata v konzervě připravená, přidáme je k již skoro měkké cuketě a společně chvilku dusíme, okořeníme. Připravíme si 3 větší kusy alobalu, který mírně potřeme rostlinným olejem a naskládáme na něj nakrájené brambory, dále na brambory položíme maso, na maso zeleninovou směs (rajčata a cuketa) a uprostřed směsi uděláme větší důlek, kam vložíme kostičku sýru. Můžeme přidat i různé bylinky dle chuti. Vše zabalíme do alobalu a vložíme do pekáčku a podlijeme vodu (jen k pokrytí dna pekáčku). Pečeme 180 st. asi 45-60 minut do změknutí masa. 

Na 3 porce: 1 587 kcal

Bílkoviny celkem 144 g /Sacharidy celkem 140 g /Tuky celkem 48 g / Vláknina celkem 17 g

 

  • Kuřecí roláda s hráškem, vejci a šunkou

Recept na 3 porce:

  1. Kuřecí nebo krůtí prso vyšší plátky (450 g=3 plátky)
  2. vejce celé + 2 bílky
  3. hrášek malý v konzervě
  4. šunka libová 150 g
  5. hořčice plnotučná 3 lžičky
  6. máslo 30 gramů (nemusí být)

 

Kuřecí (krůtí maso) rozřízneme po šířce na půl, ale nedořízneme do konce, abychom ho pak mohli rozevřít a dobře rozklepat do plátu. Posolíme a zlehka potřeme hořčicí. Mezitím si nakrájíme šunku na kostičky, zahřejeme na pánvi (zlehka) a zalijeme vejcem a bílky. Do hotové řidší směsi ještě přidáme hrášek sterilovaný bez nálevu a osolíme. Připravenou směs ve slabé vrstvě pomažeme na roládu a zabalíme (stočíme) jako roládu, stáhneme provázkem.

Do pekáčku si položíme roládu podlijeme trochu vodou (vývarem) a přikryjeme alobalem. Pečeme tak 15 min na 200 st., pak zmírníme na 180 st. a pečeme do změknutí masa. Roládu otáčíme, pozvolna podléváme ideálně vývarem. Až bude maso měkké, můžeme roládu pokrýt plátky másla a nechat ještě zlehka dopéct (aby se máslo rozpustilo). Roládu podáváme s různou přílohou dle chuti (brambory, bramborová kaše, rýže).

Na 3 porce: 1 121 kcal

Bílkoviny celkem 157 g /Sacharidy celkem 15 g /Tuky celkem 47 g / Vláknina celkem 9 g

 

  • Bulgur se špenátem a tuňákem

Recept na 3 porce:

  1. Mozzarella light Galbani 3 x balení (125 g) (je možné využít i nízkotučný sýr)
  2. bulgur pšeničný v syrovém stavu 240 g
  3. Tuňák kousky ve vlastní šťávě 2 x kus (185 g); je možné využít tresku, filé pečené v alobalu, nebo pod pokličkou v troubě a trochu podlít vodou
  4. Špenát sekaný mražený Albert 1 x balení (400 g)

Propláchneme vroucí vodou bulgur a dáme vařit dle návodu. Špenát zlehka dusíme, trochu podlijeme vodou (netučným vývarem), osolíme.  Z bulguru scedíme přebytečnou vodu a smícháme se špenátem a tuňákem (scedíme většinu šťávy, necháme pouze trochu), okořeníme. Vše nasypeme do zapékací misky a zapékáme asi 30 minut na 170 st. Nakonec poklademe vršek plátky mozzarely a necháme pozvolna dopéct (aby se mozarella rozpustila). Je možné místo mozarelly také nedávat nic a sýr nasypat na teplou porci (sýr max. 30 % tuku).

Na 3 porce: 1 858 kcal

Bílkoviny celkem 179 g /Sacharidy celkem 190 g /Tuky celkem 43 g / Vláknina celkem 32 g

 

Závěrem je důležité zmínit, že tolerance k množství a druhu tuku je zcela individuální a postupně se vlivem adaptace organismu i zlepšuje. Dieta pomáhá nejen jako prevence případných komplikací u onemocnění zejména žlučníku (bolesti břicha, průjmy, nadýmání), ale někdy pomůže i dosáhnout požadované redukce tělesné hmotnosti v případě, že je tato redukce na místě (indikovaná/doporučená lékařem).

Související články

Článek

Cítit se lépe, předcházet nemocem nebo zmírnit jejich průběh. Nejen proto má cenu dbát na správnou životosprávu

Článek

Jak prožít zdravě vánoční svátky?

Článek

Děti tloustnou v domácí izolaci. Nudí se a stres řeší jídlem. Co s nimi?

Článek

Boj s podzimními neduhy musí mít řád

Článek

Naboural vám homeoffice životosprávu? Na co si dát pozor a jak si udržet váhu i kondici

Článek

Povánoční menu – po vydatné vánoční večeři malá změna

Články a novinky

Článek

Chřipku nepodceňujte

Článek

Vysoký cholesterol – příčiny, léčba a prevence

Článek

V Canadian Medical je možné podstoupit zákrok jednodenní chirurgie i bez členství

Článek

Vypadávání vlasů – léčba a příčiny

Článek

Menopauza - příznaky a léčba

Článek

Návrat dětí do škol: Jak podpořit imunitní systém?

Článek

Bez léčby se minimálně u poloviny pylových alergiků rozvine astma

Článek

Kapavka – přenos, příznaky a léčba

Článek

Úžeh a úpal: Co radí pediatr maminkám? Na co si dát pozor a kdy volat lékaře

Nechte si posílat novinky