Potravinové kožní testy odhalí alergii lépe než komerční alergeny

Článek

15. 01. 2018

Potravinová nesnášenlivost bývá často nesprávně označovaná jako alergie. Ve skutečnosti jen velmi malá část těchto reakcí je pravou, imunologicky zprostředkovanou alergií. Význam potravinové intolerance bývá přeceňován. V mnoha případech ale není skutečná a potenciálně nebezpečná alergie diagnostikována vůbec, popřípadě je odhalena až se značným zpožděním.

Diagnóza potravinové alergie se stanovuje na základě klinických projevů a výsledků podrobných vyšetření. Potvrzení či vyloučení potravinové alergie podstatně zasáhne do kvality pacientova života. Alergologové z Canadian Medical se proto snaží zabránit zbytečným eliminačním dietám, které mohou někdy vést až k ohrožení zdravotního stavu jedince.

Prvním krokem v diagnostickém procesu je zevrubný pohovor s pacientem nebo s rodiči dítěte. Naši specialisté potřebují získat popis reakcí a okolností, které reakci předcházely. Potřebují znát klinické projevy, závažnost projevů, jaký byl interval mezi požitím inkriminované potraviny a nástupem symptomů. Potřebují vědět, zda se jednalo o potraviny v syrovém stavu, vařené či jiným způsobem zpracované. Velmi podstatná je informace, zda pacient trpí dalšími alergiemi, zvláště na alergeny, jako jsou pyly, roztoči, latex atd.

Potravinové alergie se většinou diagnostikují kožními prick testy a průkazem přítomnosti specifických IgE protilátek v séru. Pozitivita těchto testů prokáže přítomnost IgE specifických protilátek proti potravinám, ale to samo o sobě ještě nestačí. Pozitivita pouze prokáže, že pacient je senzitizován, ale tato senzitizace ještě nemusí vyvolat alergické projevy. U pacienta se po kontaktu s alergenem nemusí projevit žádné příznaky a může danou potravinu ve skutečnosti tolerovat po celý život. Naproti tomu někteří lidé mohou trpět alergií v dětství, ale později na daný alergen přivyknou a již jim nečiní žádné potíže, a přesto u nich přetrvává pozitivita v kožních testech.

Nejspolehlivěji diagnózu vyvrátí, nebo potvrdí provokační test potravinou pod lékařským dohledem. Cílem je vyvolání klinických příznaků v souvislosti s požitím podezřívané potraviny. Tyto testy jsou prováděny a vyhodnocovány dle mezinárodních doporučení a kritérií.

Kožní prick testy

Před provedením testů je nutné na jeden týden přerušit podávání antihistaminik. Kožní prick testy jsou bezpečné, neexistují pro ně žádná věková omezení, lze je provádět i u kojencůTesty se provádějí tak, že se na předloktí nebo na záda aplikují kapičky alergenových roztoků. Tyto kapičky se pak lehce propíchnou lancetou. Lanceta vypadá jako umělohmotný špendlíček s velmi tenkým hrotem. Po 15 minutách se hodnotí stupeň reakce. Pokud má jedinec vyšší hladinu alergických protilátek proti některé testované potravině, v místě testu dojde k reakci v podobě kopřivkovitého pupenu s okolním zarudnutím (podobné štípnutí od komára). Reakce na test sama zmizí do dvou hodin.

Testovány jsou také nejběžnější vzdušné alergeny, mezi které patří roztoči, plísně, zvířecí alergeny a pyly stromů, trav a plevelů. K provedení těchto testů se používají extrakty z alergenů, vyráběné farmaceutickými firmami.

Kožní testy s čerstvými potravinami

V případě potravin je použití komerčně dostupných extraktů z alergenů problematické. Pro potraviny dosud neexistují jednotné, standardizované extrakty se stejným množstvím alergenu a stejnou biologickou aktivitou. Alergeny mnoha potravin jsou nestabilní. Nejvíce labilní jsou alergeny ovoce a zeleniny. Při jejich zpracování do testovacích roztoků snadno dochází k jejich zničení, následkem čehož mohou být výsledky testů falešně negativní. Mnoho studií jednoznačně potvrdilo vyšší citlivost testů s čerstvými potravinami než s komerčními alergeny.

V zahraničí se proto již několik let používají pro kožní testování přímo nativní potraviny. Jedině tento způsob poskytuje jistotu, že v testu budou zastoupeny všechny alergenní složky dané potraviny a s dostatečnou biologickou aktivitou.

Neexistuje žádný standardní seznam potravin. Alergolog určí seznam podezřelých potravin na základě rozboru pacientových obtíží a jeho stravovacích zvyklostí. Je nutno vzít v úvahu možnost zkřížené reakce pyl–potravina, ale i přítomnost tzv. skrytých alergenů. Stanovené potraviny si pacient s sebou přinese na další návštěvu, potraviny musí být v syrovém stavu. Nejčastěji je testován panel základních potravin: vejce, mléko, arašídový ořech, stromové ořechy, sója, mák, sezam, obilné mouky, drůbeží maso, červené maso, ryba, broskev, jablko, mrkev, brambora, celer.

Z každé potraviny je na pokožku aplikována kapka, která se pak lancetou propíchne. Reakce se odečítá za 15 minut. Kapka je vymačkávána přímo z ovoce a zeleniny, které je šťavnaté. Kapat lze též mléko, vaječný bílek, vaječný žloutek apod. Suché potraviny (např. ořechy, semena, obilná zrna) je nutno nejprve nastrouhat, rozdrtit nebo rozmělnit a smícháním s fyziologickým roztokem vytvořit pastu. Na kůži je následně aplikováno malé množství této kašovité hmoty a skrz propíchnuto.

Po provedení těchto testů lékař určí, které potraviny je nutné následně vyšetřit z krve, aby byla definitivně potvrzena diagnóza. Výsledky testů a reakce na potraviny se mohou s věkem měnit. Proto (zvláště v dětství) se kožní testy s potravinami i provokační potravinové testy opakují s odstupem 6, 12, 18 nebo 24 měsíců.

Články a novinky

Článek

Koronavirus v otázkách a odpovědích

Novinka

Testujeme na přítomnost COVID-19 a protilátek

Článek

Očkování proti COVID-19 – co zatím víme o vakcínách?

Novinka

Aplikace myCANADIAN umí nové kousky!

Článek

Koronavirus: Aktuální otázky a odpovědi, přijatá opatření, informace o testování

Článek

Žvýkačky a zdraví zubů. Jakou vybrat?

Článek

Podpořte naše sestřičky v soutěži "Sestra Sympatie"!

Článek

Atopický ekzém u dětí a léčba

Článek

Atopický ekzém – příčiny, příznaky

Nechte si posílat novinky